Mistrz smaku
Marcin Kosiński
Szef Kuchni renomowanych restauracjach i hotelach w kraju i za granicą, zdobywca Złotego Pólgęska 2013 w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny” i Chochli Prezydenta Torunia za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny, wielokrotnie wyróżniany również poprzez zapraszanie do składu jury w konkursach gastronomicznych – mistrz smaku i szef pałacowej kuchni!
Smacznie i wytwornie
Doświadczenie i pasja
Jak wyglądały Twoje początki?
Swoją przygodę z gotowaniem zaczynałem w… wojsku. Tam odpowiadałem za przygotowywanie kilkuset posiłków dla żołnierzy i dowództwa każdego dnia. Dla młodego chłopaka było to duże wyzwanie, ale nauczyło mnie dyscypliny i tego, że jak się chce, to nie ma rzeczy niemożliwych.
Kolejne lata mojej kariery to praca w hotelu Bania, w którym awansowałem na szefa kuchni i w którym przepracowałem 5 lat. Była to świetna lekcja gotowania kuchni z różnych regionów świata, kontaktu tak z klientem indywidualnym, jak i biznesowym.
Później pracowałem w wielu renomowanych restauracjach, w tym w Niemczech, by w końcu wrócić na Kujawy i wykorzystywać swoje doświadczenie w tworzeniu nowych miejsc.
Jakie restauracje miałeś okazję otwierać?
Otwierałem kilka restauracji, warto wymienić Jana Olbrachta, restaurację z kuchnią niemiecką, Osetię- z kuchnią osetyjską (gruzińską), czy mój ostatni projekt- Pałac Wierzbiczany- hotel z restauracją Wikla, gdzie serwowano moje autorskie dania z kuchni polskiej.
W jakie kuchni świata czujesz się najlepiej?
W swojej pracy skupiam się głównie na kuchni polskiej, ponieważ uważam, że jest w niej wiele do odkrycia i warto ją popularyzować. Mówię tu o kuchni w nowoczesnym wydaniu i z wykorzystaniem tego, co u nas najlepsze, tj. warzyw, doskonałej jakości mięsa, ale też nieco zapomniane dania np. z dziczyzny. Ale oczywiście, znam się również na innych kuchniach, włoskiej, niemieckiej, czy gruzińskiej, której miałem okazję się uczyć pod okiem kucharek z Kaukazu.
Co wyróżnia Ciebie jako szefa kuchni?
Lubię kontakt z ludźmi, dobrze odnajduję się w międzynarodowym środowisku, lubię się uczyć nowych dań i potraw. Lubię występować w mediach, dlatego nagrywałem programy kulinarne, mam swój kanał na Facebooku, prowadziłem master classy dla dzieci. Wciąż jednak czekam na występ w TVN 😉
Jakieś wyróżnienia?
Dostałem wiele nagród za swoją kuchnię, sam też byłem jurorem w wielu konkursach. Warto wspomnieć Złoty Półgęsek- nagrodę za najlepsze danie z gęsiny (gęś faszerowana po toruńsku).
Główne zasady w kuchni?
Naturalność. Nie używam sztucznych dodatków, kostek, ale stawiam na naturalne smaki. Przykład? Do wywaru zamiast kostek wystarczy użyć większej ilości warzyw, by mieć ten sam efekt, ale jeść zdrowo, bez skutków ubocznych (np. zgagi).
Co jest najważniejsze w pracy szefa kuchni?
Otwarty umysł, szkolenia, otwartość na nowości, ale przede wszystkim kreatywność.
Dlaczego warto odwiedzić Pałac Bursztynowy?
Żeby spróbować mojej autorskiej kuchni i dać się zaprosić w pyszną kulinarną podróż. No i oczywiście, żeby przekonać się, że to co mówię, to nie są puste słowa. Gotowanie to moja pasja, a zadowolenie gości to miód na moje serce.
Menu
Smak i wykwintność
Co kryje karta menu? Doskonałej jakości mięsa, dania z gęsiny czy też nieco zapomnianej dziczyzny, potrawy z ryb, z makaronów… Nie zabraknie również smaków śródziemnomorskich, a wspaniale desery zachwycą każde podniebienie. Spróbuj autorskiej kuchni Marcina i daj się zaprosić w pyszną kulinarną podróż.
Rozkoszuj sie w smakach
Skontaktuj się z nami
Jeśli jesteś zainteresowany rezerwacją stolika lub organizacją przyjęcia zadzwoń do nas:
+48 507 025 443
+48 54 231 91 00
Kontakt z nami
Contact Us