fbpx
  • Polski
  • English
  • Gęsina na Świętego Marcina

    Gęsina już od kilku lat zagościła na polskich stołach. W wielu polskich restauracjach stała się tradycją w jesiennym menu. Nikt już nie wyobraża sobie Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. Tegoroczna akcja „Gęsina na Św. Marcina„ rozpocznie się 8 listopada 2019r. Nasz Szef Kuchni – Marcin Kosiński – mistrz gęsiny przygotował specjalnie na tę okazję, przepyszne dania, na które serdecznie zapraszamy. Gęsina będzie gościć w karcie menu aż do Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.
    Marcin słynie z dań z gęsiny kołudzkiej. W 2013 roku zdobył nagrodę Złotego Półgęska w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”. Szef Marcin wywalczył także “Chochlę Prezydenta Torunia” za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny.

    “Weekend z gęsiną” to specjalnie przygotowane menu:

    Przystawka
    Starters

    Pasztet z gęsi podawany z konfiturą z czerwonej cebuli, karmelizowanej w miodzie
    Goose pate served with red onion jam, caramelized in honey

    10,00 PLN – 120 g

    Tatar z fileta gęsi z dodatkiem gruszki gotowanej w czerwonym winie z przyprawami korzennymi
    Goose fillet tarta re with pear cooked In red wine with spices

    24,00 PLN – 70 g

    Zupy
    Soups

    Kwaśnica na gęsinie z dodatkiem żeberka wędzonego z nutą kminu
    Gooseberry on goose with the addition of smoked ribs with a hint of cumion

    12,00 PLN – 250 ml

    Bulion na gęsinie z pielmieniami oraz nutą lubczyku
    Goose broth with crumbs and a note of lovage

    15,00 PLN – 250 ml

    Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami
    Blackberry goose thickened with gingerbread

    17,00 PLN – 250 ml

    Dania główne
    Main courses

    Pierogi z gęsiną serwowane z kapustą czerwoną zasmażaną oraz gruszką gotowaną w cydrze
    Goose dumplings server with cabbage fried red and pear cooked In cider

    32,00 PLN – 250 g

    Udko z gęsi konfi serwowane z pizok (babka ziemniaczana) oraz sosem wiśniowym z dodatkiem sałat i kwaśną śmietaną
    Confi goose leg server with pizok (potato cake) and cherry sauce with lettuce and sour cream

    54,00 PLN – 1 szt

    Deser
    Dessert

    Rogal Marcinkowski z nadzieniem marcepanowym opruszonym pomarańczą, polany białą czekoladą
    Rogal Marcinkowski with marzipan filling, crushed orange, covered with white chocolate

    9,00 PLN – 1 szt/ 100 g

    Gęś faszerowana podrobami i kaszą gryczaną serwowana przez szefa kuchni na “plonaco” (kluski śląskie, sos pomarańczowy i czerwona kapusta zasmażana z gruszką i czerwonym winem)
    Gosse stuffed with offal and buckwheat, Served by the chef on “yield” (Silesian dumplings, orange sauce and fried red cabbage with pear and red wine)

    320,00 PLN – 1 szt/ ok.4 kg

    Kontakt z nami
    Contact Us

    Okrężna 21, 87-800 Włocławek

    tel. +48 54 231 91 00 ; fax. +48 54 231 91 94

    KOM. +48 507 025 443

    recepcja@palacbursztynowy.pl

    kalendarzZadzwoń
    mapaMapa
    kalendarzRezerwacja
    kalendarzMenu
    kalendarzCall
    mapaMap
    kalendarz Reservation
    kalendarzMenu
    Kontakt: +48 507 025 443
    Bon Turystyczny