Gęsina na Świętego Marcina
Gęsina już od kilku lat zagościła na polskich stołach. W wielu polskich restauracjach stała się tradycją w jesiennym menu. Nikt już nie wyobraża sobie Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. Tegoroczna akcja „Gęsina na Św. Marcina„ rozpocznie się 8 listopada 2019r. Nasz Szef Kuchni – Marcin Kosiński – mistrz gęsiny przygotował specjalnie na tę okazję, przepyszne dania, na które serdecznie zapraszamy. Gęsina będzie gościć w karcie menu aż do Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.
Marcin słynie z dań z gęsiny kołudzkiej. W 2013 roku zdobył nagrodę Złotego Półgęska w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”. Szef Marcin wywalczył także “Chochlę Prezydenta Torunia” za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny.
“Weekend z gęsiną” to specjalnie przygotowane menu:
Przystawka
Starters
Pasztet z gęsi podawany z konfiturą z czerwonej cebuli, karmelizowanej w miodzie
Goose pate served with red onion jam, caramelized in honey
10,00 PLN – 120 g
Tatar z fileta gęsi z dodatkiem gruszki gotowanej w czerwonym winie z przyprawami korzennymi
Goose fillet tarta re with pear cooked In red wine with spices
24,00 PLN – 70 g
Zupy
Soups
Kwaśnica na gęsinie z dodatkiem żeberka wędzonego z nutą kminu
Gooseberry on goose with the addition of smoked ribs with a hint of cumion
12,00 PLN – 250 ml
Bulion na gęsinie z pielmieniami oraz nutą lubczyku
Goose broth with crumbs and a note of lovage
15,00 PLN – 250 ml
Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami
Blackberry goose thickened with gingerbread
17,00 PLN – 250 ml
Dania główne
Main courses
Pierogi z gęsiną serwowane z kapustą czerwoną zasmażaną oraz gruszką gotowaną w cydrze
Goose dumplings server with cabbage fried red and pear cooked In cider
32,00 PLN – 250 g
Udko z gęsi konfi serwowane z pizok (babka ziemniaczana) oraz sosem wiśniowym z dodatkiem sałat i kwaśną śmietaną
Confi goose leg server with pizok (potato cake) and cherry sauce with lettuce and sour cream
54,00 PLN – 1 szt
Deser
Dessert
Rogal Marcinkowski z nadzieniem marcepanowym opruszonym pomarańczą, polany białą czekoladą
Rogal Marcinkowski with marzipan filling, crushed orange, covered with white chocolate
9,00 PLN – 1 szt/ 100 g
Gęś faszerowana podrobami i kaszą gryczaną serwowana przez szefa kuchni na “plonaco” (kluski śląskie, sos pomarańczowy i czerwona kapusta zasmażana z gruszką i czerwonym winem)
Gosse stuffed with offal and buckwheat, Served by the chef on “yield” (Silesian dumplings, orange sauce and fried red cabbage with pear and red wine)
320,00 PLN – 1 szt/ ok.4 kg
Kontakt z nami
Contact Us