fbpx
  • Polski
  • English
  • Czas na gęsinę w Pałacu Bursztynowym!

    Gęsina już od kilku lat zagościła na polskich stołach. W wielu polskich restauracjach stała się tradycją w jesiennym menu. Nikt już nie wyobraża sobie Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. Tegoroczna akcja „Gęsina na Św. Marcina”„ rozpocznie się 7 listopada 2020. a tym razem nie będzie to tylko weekend, ale cały tydzień, aż do 15 listopada. Szef Kuchni – Marcin Kosiński – to mistrz gęsiny, słynie on z dań z gęsiny kołudzkiej. W 2013 roku zdobył nagrodę Złotego Półgęska w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”. Szef Marcin wywalczył także “Chochlę Prezydenta Torunia” za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny.

    “Tydzień z gęsiną” to specjalnie przygotowane menu:

    Przystawka

    Terina z gęsi podana na czarnym toście z dodatkiem frużeliny wiśniowej

    Sałatka

    Sałatka z filetem z gęsi podana z gruszką, pomarańczą, czarnym sezamem i malinowym sosem vinegret

    Zupy

    Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami

    Polski krupnik gotowany na bulionie z gęsi z grzybami leśnymi podawany z gęsimi żołądkam

    Dania główne

    Pyzy z gęsiną okraszane smalcem z gęsi podawane w towarzystwie czerwonej kapusty zasmażanej z żurawiną

    Udko z gęsi pieczone w kapuście kiszonej z grzybami podawane z babką piżok oraz bazą sałat z kwaśną śmietaną

    Gęś faszerowana kaszą gryczaną, podrobami i mięsem z gęsi, serwowana z kluskami śląskimi, kapustą zasmażaną i sosem pomarańczowym (dla 6 osób)

    Deser

    Rogal Marcinkowski z białym makiem i marcepanem, podawany z kieliszkiem nalewki z aronii

    Kontakt z nami
    Contact Us

    Okrężna 21, 87-800 Włocławek

    tel. +48 54 231 91 00 ; fax. +48 54 231 91 94

    KOM. +48 507 025 443

    recepcja@palacbursztynowy.pl

    kalendarzZadzwoń
    mapaMapa
    kalendarzRezerwacja
    kalendarzMenu
    kalendarzCall
    mapaMap
    kalendarz Reservation
    kalendarzMenu
    Kontakt: +48 507 025 443
    Bon Turystyczny