Czas na gęsinę w Pałacu Bursztynowym!
Gęsina już od kilku lat zagościła na polskich stołach. W wielu polskich restauracjach stała się tradycją w jesiennym menu. Nikt już nie wyobraża sobie Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. Tegoroczna akcja „Gęsina na Św. Marcina”„ rozpocznie się 7 listopada 2020. a tym razem nie będzie to tylko weekend, ale cały tydzień, aż do 15 listopada. Szef Kuchni – Marcin Kosiński – to mistrz gęsiny, słynie on z dań z gęsiny kołudzkiej. W 2013 roku zdobył nagrodę Złotego Półgęska w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”. Szef Marcin wywalczył także “Chochlę Prezydenta Torunia” za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny.
“Tydzień z gęsiną” to specjalnie przygotowane menu:
Przystawka
Terina z gęsi podana na czarnym toście z dodatkiem frużeliny wiśniowej
Sałatka
Sałatka z filetem z gęsi podana z gruszką, pomarańczą, czarnym sezamem i malinowym sosem vinegret
Zupy
Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami
Polski krupnik gotowany na bulionie z gęsi z grzybami leśnymi podawany z gęsimi żołądkam
Dania główne
Pyzy z gęsiną okraszane smalcem z gęsi podawane w towarzystwie czerwonej kapusty zasmażanej z żurawiną
Udko z gęsi pieczone w kapuście kiszonej z grzybami podawane z babką piżok oraz bazą sałat z kwaśną śmietaną
Gęś faszerowana kaszą gryczaną, podrobami i mięsem z gęsi, serwowana z kluskami śląskimi, kapustą zasmażaną i sosem pomarańczowym (dla 6 osób)
Deser
Rogal Marcinkowski z białym makiem i marcepanem, podawany z kieliszkiem nalewki z aronii
Kontakt z nami
Contact Us